Strona Główna

Linki

Księga Gośœci

Kontakt

TELENOWELE

Klon
Miłość jak tequila
Namiętności
Rubi
W sidłach namiętności
Zakazana miłość
Zemsta
STARE TELCIE

AKTORZY

Adolfo Cubas
Andrea del Boca
Andreina Yepez
Angelica Rivera
Barbara Mori
Barbara Mosquera
Catherine Fulop
Claudia Alencar
Danna Garcia
Eduardo Yanez
Fabiola Colmenares
Fernando Carillo
Grecia Colmenares
Jorge Aravena
Jorge Reyes
Lucia Mendez
Martha Julia
Mayra Alejandra
Miguel de Leon
Natalia Streignard
Ricardo Darin
Roxana Diaz
Tatiana Capote
Veronica Castro


Lucía Leticia Mendez Perez
urodzona 26 stycznia 1955 roku w Leon Guanajuato (meksyk)

Aktorka i piosenkarka latynoamerykańska. Śpiewa pięciooktawowym głosem.

Lucía wychowywała się w rodzinie pochodzącej z klasy średniej. Ojciec Antonio Mendez był inżynierem, a matka Marta zajmowała się domem. Lucía studiowała sztukę dramaturgii. W 1968 roku przeniosła się wraz z rodzicami i rodzeństwem do Pensylwanii, jednak po siedmiu latach powróciła do swojego ojczystego kraju. Już jako dziecko wystepowała na scenie, śpiewając piosenki w zespole dziecięcym.

Karierę telewizyjną zaczęła w 1972 roku dzięki roli w filmie Cabalgando a la Luna (Koń biegnący do Słońca). Po raz pierwszy zagrała w operze mydlanej pt. Muchacha Italiana Viene a Casarse. W 1978 roku wystąpiła w castingu na amantkę do telenoweli Viviana, który wygrała i przez to stała się bardzo znaną aktorką w całej Ameryce Łacińskiej. Kolejną rolą była postać prostytutki w telenoweli Colorina. Została tam uratowana przez swoją matkę, którą zagrała portorykańska aktorka Alba Nydia Diaz.

W 1983 roku została koronowana na Królową Vina del Mar podczas Festiwalu Vina del Mar w Chile. W 1984 roku śpiewała piosenkę dla papieża Jana Pawła II

życie prywatne

W 1988 roku wyszła za mąż za Pedro Torresa, w 1989 roku urodziła syna Pedrito. To było ich jedyne dziecko, po paru latach się rozwiedli.

kliknij na zdjęcie aby powiększyć




Filmografia

• Mój grzech (Mi Pecado) (2009) - Ines Roura (specjalny występ, cztery odcinki)
• Amor sin maquillaje(2007) – Lupita
• Golpe bajo (2000) – Silvana Bernal
• Tres veces Sofía (1998) – Sofía Gutiérrez de Briseno
• Señora Tentacion (1995) – Rosa Moreno
• Marielena (1994) – Marielena
• Amor de nadie (1990) – Sofía
• El Extraño Retorno de Diana Salazar (1988) – Diana Salazar/Dona Leonor de Santiago
• Tu o Nadie (1985) – Raquel
• Vanessa (1982) – Vanessa Reyes de Saint-Germain
• Colorina (1980) – Colorina/Fernanda
• Viviana (1978) – Viviana Lozano
• Mundos Opuestos (1976) – Cecilia
• Paloma (1975) – Rosa
• Tierra, La (1974) – Olivia
• Maestra Mendez, La (1973)
• Cartas sin destino (1973)
• Muchacha italiana viene a casarse (1971)

MIEJSCA

Buenos Aires

Caracas

Cancun

Mexico

Rio de janeiro

Sao paulo

Tequila

Wyspy - Wenezuela

ROZRYWKA

Filmy dokumentalne

Filmy fabularne

Książki, prasa

Moda, makijaż

Muzyka latino

Taniec (pereo)

Telewizja latino

ŻYCIE LATINO

Bieda i slamsy

Gangi

Korupcja

Kult macho

Kult piękna

Milionerzy - jak żyją ?

Morderstwa kobiet

Narkotyki

Plemiona ameryki płd

Religia a czary

Więzienia

DLA TURYSTÓW

Nauka języka

Przed wyjazdem

Organizacja wyjazdu

Na co uważać


CopyRight © 2011 Telenowele.strefa.pl